THE HALFWAY HOUSE INN 

This historic inn was brought into the estate of the adjoining Cotswold Chine School, a centre for children and young adults with special educational needs, to provide a place for students to gain experience of both workplace and interaction with public customers.

With a prominent position on the edge of The National Trust’s Minchinhampton Common a key consideration has been to deliver new contemporary elements in a sensitive setting whilst meeting challenges of substantial upgrading to catering and customer facilities and access for all on a sloping site. The bar area was extended in traditional Cotswold style with gabled bay windows creating window seats with views out over the Common, and stone roofs matching in with a new oak framed garden building connecting with the neighbouring former cottages. A glazed extension wraps around the side of the building, with frameless glass set behind a stone colonnade with deep sills and eaves providing shade and also a shared language with nearby buildings on the school estate. The extension also provides lift access and a light-filled stairwell to a new dining space. A catering kitchen and bar form part of a full refurbishment of the existing pub.

Blending the high-tech brief set by clients set with the traditional setting, bringing light, access and flow between spaces, and maintaining this thriving village pub in its new role as an education interface have been the successes of this project.