hollyhocks

Built in 2008 this scheme has matured in to its rural setting and the garden has developed a character all of its’ own. Typical of the Cotswold valleys, this cottage is cut in to a steep stone bank and a flattened area of created to form the original garden. A 3m high drystone wall had been built against the bank and lean-to buildings rested against it. These had collapsed and made the space unsafe and unattractive. Our clients had recently purchased the steeply sloping, derelict and overgrown land adjoining the house, bordering the Minchinhampton New Golf Course which has stunning views across the valley.

The challenge with this project was to make one garden out of two very different plots, creating access from the lower cottage garden to the new woodland above and renovating the existing space to make it into a more useable and attractive space, without losing any of its charm.

Our approach was to create a social space with level lawn and plenty of seating next to the house, with borders stuffed full of roses and cottage garden plants. Take the old out buildings and open up the space, re-building the drystone wall incorporating stepped access to the upper level, elegantly finished with wrought iron railings, leading to small terraces and vegetable garden.

The upper garden level is a nature lover’s paradise with rustic steps cut through a newly planted nut grove, leading to a levelled area with fire pit. Here the ultimate garden shed has been built; a space to house garden furniture, replete with electricity supply and fridge for the beers, a place to retreat to at the end of the day. The entire area has been edged with native hedgerow and a wicket gate links to the golf course.