Leckhampton Road

Our clients in South Gloucestershire, had been living in their Victorian property for over five years but found themselves spending much of their time at the rear of the house in an open plan living/kitchen/dining space.  Our brief was to improve this space, gaining a better relationship with the rear garden, as well as creating a utility room by converting an existing garage, building a workshop with plenty of natural light for their much-loved collection of bicycles and improving the sun terrace and general landscaping of the garden.

We started with partly demolishing the existing poorly constructed, single story extension and attached garage, whilst carefully maintaining the existing concrete base and party walls.

For the workshop we wanted a less domestic feel and more of a working space so robust, palleted materials together with garden wall brick and exposed concrete were used to create this feel.

A new saw tooth/pitched roof was developed to allow natural light to penetrate deep into the plan and give a dramatic space over the kitchen/dining area. External red zinc cladding was chosen to help settle in with the existing Victorian red brick of the main house whilst giving a clear contemporary character, unifying the scheme.  The exposed Douglas Fir framing gave warmth to the internal spaces.

In the garden the old decking was becoming slippery during the winter months so this was replaced with Limestone paving. The existing pond was given a new lease of life and the space was carefully configured to maintain the mature allotment beds.